Open locatie in Google Maps
Het was een mooie ervaring om deze kast ter plekke te beschilderen. Voorbijgangers gaven positieve en vrolijke reacties. Precies wat ik zelf ervaarde toen ik op het idee kwam om de voorstelling op een primitieve manier weer te geven, zoals de Cobra kunstenaars deden en met name Corneille. Zijn vrolijke afbeeldingen in primaire kleuren spreken mij erg aan. Verder wilde ik graag refereren aan de buurt, mensen die er rondlopen, met kinderen of een hond. In verband met het thema “schoon Oldenzaal ” wou ik er graag vogels en bloemen op, die gedijen in een schone omgeving en natuurlijk de mens ook! Hierbij heb ik mij laten inspireren door een workshop schilderen te organiseren bij het dichtstbijzijnde zorgcentrum de Zonnestraal, met als thema vogels. Daar kwamen hele mooie verrassende schilderingen uit, zoals de vliegende ooievaar en een fazant die je op deze kast ziet. Het contrast zit in kleine details , het papieren zakdoekje en het vliegtuig aan de achterkant van de kast. Deze verwijzen naar de vervuiling, die wij vaak niet meer opmerken, maar duidelijk aanwezig zijn. Ook wilde ik iets laten terugkomen wat verwijst naar het kunstwerk “de rits” van de Oldenzaalse kunstenaar Sjef Sales, dat naast de kast een prominente plaats in neemt. Sjef is inmiddels overleden, ik heb hem persoonlijk gekend en les van hem gehad. Hij heeft mij geïnspireerd. Hij staat hier gebroederlijk afgebeeld naast Joost van den Vondel .

Truus Nij Bijvank